• Butiken i Solna är öppen ons-tors 16:30-19:00
Frakt 69:- Frifrakt över 1400:-

FAQ - frequently asked questions

1/11 2023

Varför kristaller? 

Kristaller är en grupp enkla, mycket vackra och ibland sällsynta mineraler och stenar. Genom tiderna har kristallerna använts för välbefinnande, välstånd, hälsa, beskydd, medicinska och rituella ändamål. Allting omkring oss har en vibration och vi påverkas på olika sätt av de vibrationerna.  

Kristaller har också vibrationer och genom att bara hålla i kristaller eller placera ut dem på olika delar av kroppen sägs vi kunna dra fysiska och mentala fördelar av deras vibrationer. Tanken här är att kristallerna interagerar med vår egen kropps energifält och skapar en balans. Många använder därför kristaller för att minska stress och öka fokus.

För att förenklat förklara vibrationer och hur vi påverkas av dem kan du jämföra hur du känner dig när du är ute i skogen och när du kliver ner i tunnelbanan för att åka till jobbet; i skogen finner du höga vibrationer som höjer dig - och i kollektivtrafiken är det ofta låga energier till följd av stress. Kan du känna skillnaden i kroppen på dessa olika platser?


Vilken kristall passar mig? 

Vilken kristall som passar någon bäst är högst individuellt. Du kan självklart gå på generella linjer; så som att köpa kristaller som resonerar med ditt stjärntecken eller födelsemånad. Har du djupare koll på din auratyp kan du köpa kristaller som passar din human design men du kan också välja kristaller utifrån ett blockerat chakra du vill jobba mer på eller en specifik situation. Tex; 

Förbättra sömn - blå kalcit

Minska oro - ametist

Klarsynhet - bergkristall

Tålamod - mossagat

Självkänsla - agat

Kreativitet - karneol

Känns det svårt att navigera i detta med kristaller är mitt bästa tips att följa din intuition. Följ magkänslan och skaffa dig kristallen du dras till. Du kommer fascineras av vad just den kristallen vill säga dig. 


Vilka kristaller motarbetar varandra?

När vi pratar om kristaller är det alltid om de underbara sätten du kan kombinera dem för att förbättra och till och med förstärka deras kraft; men har du någonsin undrat om kristaller också kan motverka varandra? Och ja, det kan de göra! 

Men frukta inte - det finns ingen anledning till att vara rädd! Att använda kristaller som är inkompatibla tar egentligen bara ut de positiva effekterna som de, enskilt, kan ha på dig. De lockar inte till sig någon negativitet eller upplevelser du inte vill ha. Att bära "motstridiga" kristaller tillsammans kommer därför inte att orsaka dig någon skada; de kan bara komma att minska varandras styrka vilket innebär att du inte får din önskade effekt! Intentionen är viktig när du parar dina kristaller - så det finns inget universellt cheet sheet över kristaller som inte kan paras ihop. Men; låt oss kika på några kristaller vi rekommenderar att du bär/arbetar med separat för att vara säker på att du får största möjliga effekt av din kristallsamling; 

Tigeröga och blå kalcit

Blå kalcit lugnar mind och body samt skapar förutsättning för sömn och återhämtning medan tigeröga boostar dina energinivåer och håller dig vaken och alert. En kombination som kan slå ut effekterna av varandra om dessa är dina intentioner. 

Karneol och rökkvarts

Karneol är en av mina absoluta favoritkristaller för självförtroende och mod. Rökkvartsen är en kristall som är fantastisk för empaths då den grundar dig och beskyddar från oönskad energi. Om du använder karneol för självförtroendet och rökkvarts för energi empath protection så kommer dessa krocka; ena kristallen vill omvandla energin runt dig och förvandla den till något du kan använda - medan den andra försöker blockera samma energi. 

Bergkristall med "fel" kristall;

Bergkristall är en förstärkare av energier och går bra att para ihop med vilken kristall som helst - om intentionen är korrekt. Om du till exempel känner dig orolig vill du inte att bergkristallen förhöjer energi och motivation. Så om du känner dig orolig och vill jobba med din citrin som är en fantastisk kristall för bland annat motivation och energi - så vill du inte förstärka dessa vibrationer med bergkristallen och få högre påslag av energi som kan ge dig mer oro. 


Vart kommer kristaller ifrån?

Judy Hall förklarar att kristaller är jordens DNA - ett kemiskt avtryck efter evolutionen. De är smidda under jorden och inom varje kristall finns det outplånliga minnet av den starka kraften som skapat vår planet. Vissa födda av vätska, värme och tryck - medan andra har vuxit i kammare långt under marken.  Sättet kristaller bildas på påverkar dess egenskaper och funktion. En mineral är ett naturligt förekommande, oorganiskt, fast ämne med specifik sammansättning; en geometrisk regelbunden form. 


Vilka kristaller tål inte vatten?

Som riktlinje kan man tänka att kristaller som är 5 eller lägre på Mohs hårdhetsskala inte ska läggas i vatten. De kan lösa upp sig eller spricka om de lämnas i vatten under en längre tid. Det finns också hårdare kristaller som bör hållas borta från vatten. Till exempel kristaller som innehåller mineraler som kan rosta eller som kan frigöra gifter i vatten. 

 Mohs hårdhetsskala är en skala från 1-10 som testar hårdheten hos vissa mineraler genom att testa dess motståndskraft.


Hur fungerar kristaller? 

Kristaller och helande stenar har alla sin speciella vibration och frekvens som uppstår från deras molekylära sammansättning. Utifrån hur de vibrerar, verkar de med energier för att lyfta vårt humör, sinne och hälsa på ett avsevärt sätt; ungefär på det sätt som eteriska oljor och aromaterapi fungerar. 

Kristaller kan absorbera negativa energier och välkomna nya fräscha vibbar.

Är det någon skillnad på en stor eller en liten kristall? 

Svaret är både ja och nej. Om vi jämför kristaller med magneter; en liten magnet kommer fortfarande att ha sin magnetiska förmåga - men den kommer inte kunna hålla uppe lika mycket tyngd som en större magnet - och den kommer inte ha lika stor dragningskraft som en större magnet. Detsamma gäller kristallerna. En mindre kristall kommer fortfarande att besitta de vibrationer och egenskaper som den gör - men den är något begränsad i hur mycket negativitet den kan absorbera och den är på samma sätt något begränsad i hur starkt den kan attrahera de där good vibsen vi vill åt. Men jag älskar även små kristaller. De är perfekta energiverktyg att bära med sig, att skapa kit av, att göra grids med. Se bara till att rena de ofta och sätt tydliga intentioner i dem - så de vet hur de bäst ska arbeta för dig.