• Butiken i Solna är öppen ons-tors 16-19 & lör 12-15!
Frakt 69:- Frifrakt över 1400:-

Kristaller som tål vatten - finns det ens och varför vill man veta?

|18/10, 2021

Kristaller som tål vatten - finns det ens och varför vill man veta?

Kristaller och vatten - din guide. 

Föreställ dig att du står och rör dig under ett vattenfall - vattnet är svalt eller nästan kallt - det är väldigt uppfriskande eller hur? Att bara badda ansiktet i kallt vatten är också väldigt uppiggande och vatten har precis samma effekt på kristaller och är därför en väldigt bra metod för rening av dina kristaller; både fysiskt och energimässigt.

Du kan också använda vatten på fler sätt i din kristallexercis genom att göra kristallvatten, kristallelixir eller egna kristallbad - vilket jag kommer beröra i andra artiklar längre fram. 


Men för att du ska ha förutsättningen att kunna ta väl hand om dina kristaller är det bra att känna till att inte alla kristaller går ihop med vatten! 


En del kristaller kan rosta och vissa kan helt lösas upp i vatten. Därför rekommenderar jag alltid att man gör crystal-research innan man utsätter sina kristaller för vatten och här kommer jag presentera en första grund i den researchen! 


I denna artikel kommer jag gå igenom kristaller som tål vatten så att du har en grund att stå på för att behovsstyrt  kunna göra en egen djupare research. Jag kommer t ex i denna artikel inte gå in på vilka kristaller som är giftiga för kroppen - så du behöver själv söka specifika svar för kristaller du önskar göra t ex kristallvatten/elixir med.


Vad är det som avgör om en kristall tål vatten eller inte? Faktorer som kan påverka en kristalls vattentålighet är dess järnhalt och dess porösitet. Vissa kristaller innehåller faktiskt giftiga ämnen som kan läcka ut i vattnet vilket givetvis påverkar dess lämplighet i vatten (särskilt om avsikten är att konsumera vattnet längre fram) men det är främst kristallens hårdhet som avgör om den tål vatten eller inte. 

För att mäta kristallernas hårdhet (eller reptålighet) använder man ofta en 10 gradig skala som kallas Mohs hårdhetsskala. Det absolut mjukaste materialet hamnar på en nivå 1 och det hårdaste materialet hamnar på nivå 10 (psst - jag jobbar aktivt för att en gradering enligt Mohs hårdhetsskala ska finnas under varje produkt i shoppen - så håll ögonen öppna. Men en googling på avsedd material och "mohs hårdhetsskala" tar dig ganska långt). 


Ett riktmått för kristaller och vatten är att man endast bör rena kristaller i vatten om de ligger på 6 eller högre på Mohs hårdhetsskala - men som alltid finns det undantag. Tex pyrit (6) som innehåller svavel och kan rosta. 



Sen finns det (som jag kort nämnde längre upp) kristaller som innehåller spårämnen av sådant som kan vara giftigt för kroppen - som därför inte bär användas i vatten av den anledningen. Detta säger jag som en påminnelse om att göra din research innan du använder en kristall för t ex ändamålet kristallvatten, kristallelixir eller kristallbad.  Om en kristall som ej hör ihop med vatten hunnit renas någon gång är det ingen fara - se bara till att hitta ett mer lämpligt sätt att rena den i fortsättningen. 



Kristaller som du absolut kan rena i vatten hur mycket du vill utan oro är kvarts. I kvartsfamiljen hittar du rosenkvarts, ametist, bergkristall, citrin, agater och karneol, rutilkvarts, jaspis och aventurin. 


/Ebba